FacebookПідписатися на RSS

День святого Валентина

День святого Валентина, якого з нетерпінням чекають усі закохані святкують в Україні не так і давно. Проте в Європі цей святий вшановується вже декілька століть.

На це свято закохані дарують один одному подарунки, квіти та вітальні листівки – валентинки, якими прийнято виражати свої почуття до персони протилежної статі.

Православні церкви не вшановують цього святого, однак одна з легенд стверджує що святий Валентин був християнським священиком.

Як стверджує легенда, святого Валентина спочатку ув’язнили, а потім стратили за те, що він не виконував наказ імператора про заборону шлюбів римського імператора Клавдія ІІ і проводив обряд вінчання.

Перебуваючи у в’язниці у святого Валентина закохалася донька охоронця, що стеріг його. Ця дівчина була сліпою, але завдяки молитвам святого до неї невдовзі повернувся зір. Після цього уся сім’я охоронця навернулась до християнства.

Святий Валентин строго дотримувався обітниці священика, якою не міг брати шлюб. Однак у ніч перед стратою надіслав цій дівчині листа, в якому зізнався у коханні.

14 лютого 273 року за повелінням імператора святому Валентину було відтято голову.

Далі історичні події розвивались надзвичайно цікаво. З огляду на те, що в Римі в архівах папського інституту було знайдено запис, згідно якого святий Валентин був покровителем Перемишльсько-Самбірської єпархії , його мощі доставлено до України.

І ось вже 250 років мощі покровителя закоханих зберігаються у головному храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці у місті Самбір Львівської області.

Тож волинянам, які захочуть звернутися до Святого Валентина потрібно витратити на дорогу лиш декілька годин. Відстань від Луцька та Володимира-Волинського до Самбора трохи більше ніж 200 кілометрів.

Кiлькiсть переглядiв: 478